|
|
|
|
Czerwona
W Europie do herbat czerwonych zalicza się herbaty częściowo utlenione.Sa to oolongi zwane w Chinach wulongami lub herbatami turkusowymi oraz puerhy określane w Chinach jako herbaty czarne.Te dwa rodzaje herbat czerwonych różnią się między sobą sposobem przeprowadzania procesu oksydacji.Oolongi mogą mieć stopień utleniania od 15% do 80%, natomiast puerhy to herbaty dojrzewające.Zdrowotne działanie puerhów jest tym skuteczniejsze im dłużej pozwala się tego rodzaju herbacie dojrzewać.Stąd w sprzedaży puerhy 6-,10- a nawet 30-letnie. Wyróżnia się dwa rodzaje herbaty PU-erh. Te, które po zebraniu liści i odpowiedniej obróbce leżakują bardzo długo określa się nazwą SHENG. Pu-erh SHU jest herbatą, której przetwarzanie odbywa sie w optymalnych warunkach temperatury i wilgotności, zapewniającej przyspieszony proces "starzenia". Picie tej herbaty działa oczyszczająco na organizm, reguluje poziom cholesterolu, obniża zawartość tłuszczu, wspomaga trawienie.Oolongi natomiast wzmacniają system odpornościowy,regulują przemianę materii,obniżają poziom cholesterolu i glukozy.Mając niewiele kofeiny oolongi nie gorzknieją i mogą działać relaksująco.
| |
|
|
|
|
|
|