WAŻNE INFORMACJE »

znajdź produkt
HUANG - YA
HUANG XIAO
KEKECHA
Żółta

Herbata produkowana  w niewielkich ilościach głównie w Chinach i na Tajwanie - nazywana "herbatą cesarską". Jest  pośrednim rodzajem między herbatami zielonymi a oolongami. Wymaga  szczególnych umiejętności od producenta. Dawniej wytwarzana tylko przez mnichów buddyjskich, otoczona aureolą tajemniczości i niedostępności. Współcześnie starano się odtworzyć pradawną recepturę, która nie była upowszechniana, gdyż służyła jedynie potrzebom dworu cesarskiego. Nie jest pewne, czy udało się to zrobić idealnie. Dzisiaj proces produkcyjny składa się z powtarzanych wielokrotnie cykli podgrzewania, studzenia, suszenia i ponownego podgrzewania lisci. Może trwać nawet kilka dni. Właściwości herbaty żółtej są podobne do tych, które charakteryzują  herbaty czerwone i zielone. Ułatwia trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, działa relaksująco i odprężająco.



Puszki
Podgrzewacze
Zaparzacze
Filiżanki

czytaj więcej
Copyright 2007 © Tea Co. All rights reserved. Terms of use   |   Privacy Policy